zaterdag 8 februari 2014

Tajine van kip met abrikozen

Een gerecht van het weekend  voor 2 personen - een lekkere tajine kip met abrikozen

Onlangs een tajine gekocht in de Ikea, dus nu regelmatig uitproberen.
Met een paar stukken kip van een echt boerekieken van Frankrijk, gekocht op de markt van Blanchy sur Bresle, aan een oud madammeke die ze zelf kweekt.

Aan de slag !
Wat heb je nodig : kip in stukken, 8 gedroogde abrikozen, 6 sjalotten in ringen gesneden, 1 lepel korianderpoeder, 1 lepel komijn, 1 lepel gemberpoeder en een stuk gember fijngesneden, 2 kaneelstokken, 1 glas lekkere calvados, peper en zout, 200 ml water, 2 appels

In de tajine doe je olijfolie en bak je de stukken kip mooi bruin, uithalen, olie weggieten, en nieuwe olijfolie in de pan doen, daarbij voeg je nu de in ringen gesneden sjalotten, 2 kaneelstokken, lepel korianderpoeder, lepel gemberpoeder, lepel komijn, en ook de gesneden gember, alles roeren en even goed laten bakken, voeg nu het glas calvados bij, alsook de 200 ml water. Laat even goed doorkoken en leg de stukken kip erbij. De tajine dichtdoen met het grote deksel en dit geheel 1/2 uur op klein vuurtje laten stoven. Open doen, NIET IN ROEREN, kijken of er nog vocht genoeg in de tajine is. Anders wat water bijvoegen.
Zo'n boerekip moet zeker 1 uur opstaan, de gewone kippen uit een supermarkt minder lang.

Ik zet het klokje nog voor 1/2 uurtje bij.
Intussen zet ik pan op het vuur met wat boter, en snij ik de appeltjes in schijfjes en bak ze mooi bruin met 1 lepel honing in de pan. Laat staan.

Nu even kijken of de kip al gaar is, indien ja, dan doe je de stukjes appel ook in de tajine, en intussen maak je een portie couscous klaar. 125 gram afwegen in pot doen, kokend water bijvoegen tot 1 cm boven de couscous, goed afdekken met krimpfolie en laten staan tot alle water is opgenomen.
Is deze klaar? dan voeg je een beetje boter bij de couscous, peper en zout en roer alles goed om, intussen is de tajine klaar.

Kan zo op tafel gezet worden, doe de kap eraf aan tafel en snuif de lekkere geuren op en vooral smakelijk !!
alles staat klaar voor de tajine


kip is aangestoofd, nu sjalot en kruiden
alles kan nu stoven in de tajine

het deksel mag erop

 zo die staat op voor 1 uur
het resultaat nu nog appeltjes bijvoegen
 
zo smakelijk !!

1 opmerking: