zaterdag 18 januari 2014

Vanmiddag ook nog lekkere "pasta alle vongole"

Ook in de Horeca total waren de venusschelpjes (vongole) super vers, dus... vanmiddag heeft Luc "PASTA ALLE VONGOLE" gemaakt. Heel gemakkelijk te maken in een record tijd !

Nodig:
1 kg venusschelpjes voor 2 personen - 1 glas witte wijn, 2 fijngesneden rode pepertjes met zaadjes - 1 grote sjalot heel fijn gesneden, 1 teentje look extra fijn gesneden.

Eerst en vooral de schelpen zeer zeer goed spoelen om alle zand te verwijderen, niets vervelender dan zand tussen de tanden !! de goesting om verder te eten is onmiddellijk over, toch bij mij.

Ze zijn wel 6X gespoeld geworden.
Eerst zet je een grote pot om met warm water met zout om de pasta (linguine, spaghetti) te koken.
De linguine moet ongeveer 7 à 8 minuten koken om al-dente te zijn !

Intussen een grote pan op je groot vuur zetten, olijfolie indoen, laten verhitten, de sjalot en pepertje mogen erbij, goed omroeren een 2 tal minutjes, dan de look bijvoegen en opletten dat sjalot en look niet verbrand, blijven roeren, desnoods nog wat olijfolie bijdoen.

Ofwel neem je een 4 tal verse tomaten, ontpel ze en doe ze in kwartjes en voeg ze bij het mengsel, bij gebrek aan verse tomaten zoals wij vandaag, nam ik een potje zelfgemaakte tomatenpassato (recept op deze blog bij oudere berichten terug te vinden) alles extra roeren, en nu de schelpjes uit het spoelwater halen en bijvoegen, alles goed schudden, alles op hoog vuur ! voorzichtig omroeren of ze vallen uit hun schelp. In een 4 tal minuten gaan alle schelpen open, juist voordien voeg je nog een scheut Ricard erbij om alles een wat anijssmaakje te geven (niet verplicht natuurlijk) en een handgreep heel fijn gesneden peterselie. Nog eens extra peperen. Opletten met zout, want de schelpjes zijn uit zichzelf zout, en de paste wordt ook gekookt in zout water.

intussen is de pasta klaar, afgieten, en een gedeelte van de paste bij de schelpen met saus voegen, neem je liever de pasta apart in je kom, schep dan met een grote pollepel een grote schep schelpen met saus over je pasta !
Zo doseer je wel beter hoeveel schelpjes met saus je op je pasta doet.

Tip : wij koken altijd een volledig pakje pasta, de overige pasta wordt in een diepvrieszak gedaan en ingevroren, heel gemakkelijk terug te gebruiken.

Smakelijk !  Ziet het er niet verrukkelijk uit?? nog een beetje peterselie voor de afwerking !

1 opmerking: