zaterdag 18 januari 2014

Reeds een tijdje geleden dat ik nog aan mijn blog heb gewerkt. Deze morgen inkopen gedaan bij Horeca Total en daar ongekookte wulken gekocht, dus... nu zelf aan de slag om die te koken, het resultaat is intussen al geproefd en lekker gevonden !!!


Les bulots - wulken - wulloks op zijn Brugs - zelf bereiden van levende wulken

Nodig :
1 sjalot grof gesneden, 1 teen look grof gesneden, 3 laurierbladen, 1/2 steranijs, 1 kruidnagel, 2 stengels selder in brokjes gesneden, 8 peperbollen, 8 jeneverbessen, 1 1/4 liter water
1 glas wijn, 1 klein glaasje droge sherry

De wulken (bulots) zeer goed spoelen en omwoelen in koud gezouten water, ik heb ze 4 X gespoeld, dan een 10 tal minuten laten staan in laatste spoelwater.
Nu neem je een kom vul met koud water en doe daar een glas witte wijnazijn in, leg de wulken erin voor 30 minuten.


Intussen warm water opzetten, alle ingrediƫnten (sjalot, look, laurier, steranijs, kruidnagel, selder, peperbollen, jeneverbessen, witte wijn en sherry) erin doen en laten opkoken, even proeven, het moet echt peperachtig proeven, ik heb een mespunt cayennepeper bijgedaan en dat was heel goed voor de smaak van de wulken.
Als het kookt, gooi de wulken erbij en verminder het vuur, laat alles 20 minuten (niet meer) pruttelen, vuur uitdraaien en wulken laten afkoelen in het watermengsel.

laten afkoelen tot lauw, en dan kan je ze opeten. Maak verse mayonaise en meng er veel heel fijn gesneden peterselie onder, serveer je wulken met een glaasje lekkere mayonaise.

Hieronder enkele foto's van de bewerking :

wulken in mengeling water-witte wijnazijn

 
hieronder de gemaakte court-bouillon
 
 
mooie presentatie van de wulken met peterselie/mayonaise
 
 
 
op deze wijze zijn ze super lekker en niet taai ! ook proberen ! smakelijk
 
 
 

1 opmerking: