woensdag 4 december 2013

TARTE TATIN

Na een gezellig opendeur weekend met heel veel volk, een gezellige drukte, en ook met veel lekkernijen zoals tarte tatin, tiramisu, madeleintjes, en andere gebak en desserts,  vragen veel mensen ons het recept van de beroemde tarte tatin en tiramisu die Luc steeds klaarmaakt.

Zo, hier volgen nu DE RECEPTEN

TARTE TATIN voor 4 personen
Nodig : 12 middelgrote appelen (jonagolden) 100 gram boter, 200 gram cristalisesuiker, 1 vel bladerdeeg doorsnede 30 cm, 1 kleine koffielepel kaneelpoeder.

Neem een stevige ronde hoge pan met steel (indien in huis een koperen pan). Smeer de pan goed in met de helft van de boter, strooi de helft van de suiker op de bodem.
Schil de appelen en snijd ze mooi gelijk qua grootte en vorm. Zeer belangrijk. Snij in vieren en haal klokhuis er zeer recht uit. Op die manier krijg je een gelijk vlak.
Leg de stukken appel stevig tegen elkaar en ook tegen de boord van de pan in 2 lagen. Ook het midden moet opgevuld worden. Bestrooi met de rest van de suiker, kaneel en beleg ook met de rest van de boter.

Zet nu deze goedgevulde pan gedurende 3 minuutjes op een hoog vuur zodat boter en suiker smelten.
Nu gaat de pan in een voorverwarmde oven van 230 ° C voor 40 minuten.

Het sap van de appelen komt los en zal zich mengen met de boter en de suiker.
Haal de pan uit de oven en lepel zoveel mogelijk sap uit de pan zonder de taart te schenden.
Laat dat sap op het vuur stevig inkoken tot een lichtbruine stroop, zet intussen de pan weer in de oven;
Verdeel de stroop over de appelen en zet nog eens 10 minuten in de oven. Prik met een vork flink wat gaatjes in het vel bladerdeeg. Leg nu het deeg over de appelen. De boorden moeten de pan goed afdekken.

Nu terug de pan in de oven zetten op een nog hogere temperatuur 250 °, voor 20 minuten zodat het deeg goed kan bakken en de appelen karamelliseren.
Neem taart uit de oven en laat afkoelen, zet ze een nachtje op een koele plaats, niet in de koelkast !!
Plaats nu een halve minuut de pan op een zacht vuurtje alvorens je de taart uithaalt. Snij indien nodig de zijkanten met een mesje los. Draai de pan op een platte ronde schaal of bord om.

smakelijk !!
Dit is een recept van Marc Paesbrugghe.


TIRAMISU  (trek mij op)
Recept van oma Dhont

1/2 kg mascarpone op kamertemperatuur, 4 eierdooiers mengen met 150 gram cristalisé suiker en vanillesuiker (zakje) tot een schuimige massa. De mascarpone bijvoegen beetje bij beetje tot het een luchtige massa vormt, de eiwitten opkloppen en deze heel voorzichtig onder roeren.

Een tas sterke koffie maken, in een schaal gieten en een druppelglaasje amaretto bijdoen,  (1 doos van 175 gram);

schaal nemen, een beetje mascarpone mengsel onderaan doen, koekje  wentelen in koffiemengsel en in schaal leggen, koekje naast koekje, laagje mascarpone erboven doen, dan terug een laag koekjes en terug mascarpone mengsel, afdekken met cacao.
Er mag een goede laag mascarpone mengsel tussen de koekjes zitten, zodat de tiramisu niet te droog is.

Laten opstijven in de frigo. Smakelijk !

1 opmerking: