vrijdag 25 oktober 2013

HERFST ! Lekkere Pastinaaksoep !!

Iedereen kent wel pastinaak, maar niet iedereen verwerkt het in soepen, of groenteschotels.
Koop alvast mooie pastinaken en ga aan de slag !

Een soep voor 4 personen of een grote pot en een deel mooi invriezen voor op dagen wanneer je zelf niet veel tijd hebt. Zo doe ik het !

5 grote pastinaken of 7 kleinere
1 appel, mag licht zurig zijn !
2 witte uien
de helft van een bleekselder of een stuk (1/8) knolselder, niet teveel knol smaakt anders teveel door.
3 liters zelfgemaakte kippenbouillon of werken met bouillonblokjes of bouillonpasta
(Ik gebruik steeds van het merk Knorr) wil je liever groentebouillon blokjes dat kan ook.
een 3 tal soeplepels lichte room
gesnipperde peterselie
peper, zout, nootmuskaat (niet vergeten)


Zet alle groenten vooraf klaar ! en ook de bouillon.

Schil en snij de uien in grove stukken. schil de appel en snij in kleine stukjes, was bleekselder en ontdoe van de draden, heel belangrijk ! en snij in kleine stukjes, eet het smaakvolle "kontje" van de bleekselder zelf op ! heeft een verfijnde smaak en is lekker zacht ! schil de pastinaken met dunschiller, zoals je wortelen schilt en snij in rondjes, neem tijm, laurier, macis (dat is de buitenste schil van nootmuskaat) en peterseliestengels, bind alles samen of steek in een theezakje en bind samen.

Nu zet je een grote soeppot op het vuur, doe een klontje boter in, laat smelten, stoof eerst de ui aan, doe dan de appel erbij en stoof even mee, laat dan de bleekselder meestoven, en voeg nu de pastinaken toe. Roer alles goed om en voeg het zakje of het pakje met kruiden eraan toe en bind het touwtje vast aan 1 oor van de pot. Dan kan je de kruiden er gemakkelijk uitvissen !

Schenk er de gemaakte kippenbouillon bij en laat de soep 30 minuten zacht koken, verwijder de kruiden, roer alles eens goed door en kijk of alle groentjes zacht zijn, mix  de soep of wie liever de passe-vite gebruikt, dat kan zeker ook !

Roer de soep goed om, laat nog eens doorkoken en voor het opdienen doe je er room bij.

Als ik soepen invries en dat gebeurt wekelijks, doe ik de room nooit bij de soep, ik doe een lepeltje room in mijn bord en overgiet dat met lekkere dampende warme soep !!

Smakelijk !

Geen opmerkingen:

Een reactie posten