zondag 22 september 2013

Dagworkshop vilten : cursisten verwennen met een lekkere witloofroomsoep !

Op een dagworkshop van vilten worden de cursisten steeds verwend met een lekkere zelfgemaakte verse soep en gebakken brood !
Meestal maakt Luc deze soepen, maar dit keer was het mijn beurt !

Een goede witloofroomsoep, het begin van de herfst!

Ideaal recept als het witloof super goedkoop staat.

Nodig voor 4 personen, elk 2 kommen soep (het is een maaltijdsoep dan wordt er veel gegeten)

3 kg witloof, mooi gekuist en niet te grof gesneden, hard gedeelte uithalen, de rest allemaal gebruiken
3 liter kippebouillon (vooraf maken)
1 ajuinen fijn gesnipperd
2 wit van prei fijn gesneden
2 appels fijn gesneden (ik neem jonagored of jonagolden)
2 aardappels in blokjes gesneden
nootmuskaat
laurier en tijm
peper en zout

Boter of olie laten smellten en stoof de ajuinen en aardappels aan, roeren want de aardappels kunnen rap in de pot blijven plakken. Ook de appelstukjes en de preistukjes mogen erbij om lichtjes te stoven. Alles dus samen lichtjes stoven en omroeren.
Nu de witloof die ook gesneden is erbij voegen,  even meestoven, maar zeker niet te lang, verkleurd teveel en wordt bitter.
Doe dan de kippenbouillon erbij, kruid wat bij met peper en zout en verse nootmuskaat. Laurier en tijm samenbinden of in theezakje doen en toebinden en erbij doen.

Laat het geheel goed opkoken zonder deksel, dan 30 minuten pruttelen met deksel op de pot.
Na 30 minuten is alles gaar, de mixer erin, goed mixen zodat geen stukjes meer overblijven in de pot. De soep moet glad zijn.

Ik zelf zet kannetje met room op tafel, zo kan ieder zijn eigen portie nemen. Zeer lekker puur, zonder room !

Steeds de gouden regel onthouden : 1 kg witloof is 1 liter kippenbouillon, 2 kg is 2 liter bouillon en zo verder, dan heb je een soep die ongelooflijk goed naar witloof smaakt !

Zo, een eenvoudig herfstsoepje, maar oh zo lekker !

Binnenkort het recept van onze lekkere pompoensoep !!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten