zaterdag 31 augustus 2013

Tomatenketchup

Vorig weekend langs de landelijke wegen in de baai van de Somme gestopt aan een boerderij waar ze groenten van het land verkochten. Wat brengt een mens zoal mee : rode bieten, wortelen, tomaten, courgettes, komkommers, enz...

Een grote zak lelijke tomaten meegebracht, maar ze waren zo rijp en rood, dat ze supergoed van smaak zijn, dus ideaal om eens een tomatenketchup te maken.

Wat nodig :
100 gr suiker, 1 grote ui, 1,5 kg tomaten, 1 rode paprika, 2 dl sherryazijn, doosje 80 gr tomatenpuree, 2 kruidnagels, 1 steranijs, koffielepel korianderpoeder, snuifje cayennepeper,

alles klaar zetten, tomaten wassen en in grove blokken snijden, paprika kuisen en in stukken snijden, ajuin pellen en in grove brokken.
Neem een grote kookpot en doe de suiker met een scheut water in de pot, het mengsel aan de kook brengen op matig vuur, het mag zeker niet karameliseren, eens de suiker pruttelt,  voeg je tomaat, ui, paprika bij de kokende suiker, roer alles goed en laat enkele minuten stoven (pas op, niet aanbranden). Schenk nu de azijn erbij en voeg kruidnagel en steranijs toe, alsook de cayennepeper. roer alles goed door voeg nu korianderpoeder bij.

laat nu alles een half uur pruttelen op zacht vuur, regelmatig omroeren. Voeg nu de tomatenpuree erbij, en laat verder pruttelen zodat het mengsel begint in te koken en begint te dikken.
Proeven, opletten dat mengsel is heet !! indien nodig nog wat bij kruiden, pikanter maken, als het mengsel een zekere dikte heeft, neem een zeef of beter een passe-vite met fijne gaatjes en draai alles warm weg door het passe-vite. Terug wat doorkoken.
Nu is het tijd om dit mengsel heet weg in de flessen of bokalen te doen die vooraf gesteriliseerd zijn in de oven (10 minuten, 120 °) of gewassen zijn in de vaat op het warmste programma.

Opletten bij het vullen voor kokende spetters, zij branden door op je huid.
Zo, onmiddellijk de bokalen en/of flessen sluiten. Bij flessen bovenaan een lepel olijfolie erop doen.
Zo, deze ketchup is een recept van verschillende personen, die ik zelf heb samengesteld. Gedeeltelijk van Jeroen Meus, gedeeltelijk uit het boek : Le Bocaux Book, en nog uit een Nederlands boekje.

Reeds van geproefd, ze is niet zoals de gekochte tomatenketchup, maar o zoveel lekkerder.
Zelfs een aantal lepels verwerkt in de tomatensaus van de pasta alla Norma.

Geniet ervan !! houdbaarheid zeker 6 maand !


Geen opmerkingen:

Een reactie posten