woensdag 14 augustus 2013

Reine Claude confituur

Vandaag 6 kg reine claude op de kop kunnen tikken, met gevolg, alle clootjes kuisen in 2 snijden, 2 kg in confituur verwerken, de rest per kg luchtledig trekken en in de vriezer voor confituur te maken op een kalmer moment.

Reine claude confituur is zo lekker, zo fijn en helemaal niet moeilijk.
De 2 kg fruit opzetten met 1 glas water en zacht laten koken, dan 1,5 kg speciale confiturensuiker bijvoegen, omroeren en een 6 tal uur laten trekken, af en toe eens omroeren. Ook het sap van een grote citroen bijvoegen. De uitgeduwde citroen niet weggooien !

Het mengsel overgieten in een goeie koperen confiturenpot en opzetten op hoog vuur, de uitgeduwde citroen gooi ik erbij en haal er straks uit.

Intussen de bokalen in heet water uitspoelen, in oven plaatsen en steriliseren op 120 ° - 10 minuten. Voorzichtig uithalen en op een natte handdoek plaatsen.

Af en toe goed roeren in confituur zodat zij niet overloopt, want dat zou wel een drama zijn !! plakken !! het schuim dat zich vormt bovenaan met schuimspaan voorzichtig afscheppen, mag er zeker niet in blijven. Na een 20 minuten merk je dat de confituur aan het dikken is, even testen op een bordje, warm schepje opdoen, frigo plaatsen, uithalen en als die niet meer te lopend is, is confituur klaar.

Nu heet weg in de bokalen gieten, en onmiddellijk dichtdraaien, omdraaien en laten staan op de natte handdoek.
Natte handdoek ? zo springen de bokalen niet.

Dit is het resultaat van 2 kg fruit. 4 grote bokalen en 2 kleinere en een restje voor morgenvroeg op de boterham !!


1 opmerking: