zaterdag 31 augustus 2013

Mirabellen confituur en mirabellen chutney

Gisteren mij toch laten verleiden om 7 kg mirabellen te kopen. Dus vandaag wel aan de slag, 6 kg verwerkt in confituur voor mezelf en de familie, en 1 kg verwerkt in mirabellen chutney.

Hoe maak je mirabellenchutney ?

Nodig : 1 kg mirabellen, opkuisen en ontpitten, 400 gram fijn gesneden rode ui, 150 gram in blokjes gesneden appel, 150 ml rode port, 200 ml rode wijnazijn, 1/2 kaneelstok, 2 eetlepels korianderpoeder, 2 tenen fijngesneden look, snuifje chilipoeder, 2 limoenen uitgeperst, 3 soeplepels donkerbruine suiker en 250 gram geleersuiker, 2 laurierbladen

Neem een grote kookpot of pan, was de pruimen, halveer en ontpit. Snij in kleine stukjes, de appel klein snijden, de uien in fijne schijven.

Doe appel, pruimen, uien, port en de rode wijnazijn in de kookpot, laat alles 10 minuten koken, doe er dan de geleersuiker en de bruine suiker bij, zout en peper bijdoen, de chilipoeder, kaneelstok, korianderpoeder, look, alsook het sap van 2 limoenen en de laurierbladen.

Laat alles eerst even opkoken, en dan laten pruttelen meer dan 1 uur, zodat alles inkookt en verdikt, ook wordt het kleur bruiner, stroperig.
Even proeven, is het zoetzuur genoeg?? anders beetje suiker of beetje rode wijnazijn bijdoen.
de kaneelstok, laurierbladen verwijderen.

Intussen de bokalen steriliseren in de oven (120 ° 10 minuten) de chutney heel warm in de bokalen doen, onmiddellijk dichtdoen en bokalen omdraaien en zo laten afkoelen.

Heel lekker in de herfst bij wildgerechten, alle soorten paté.
Smakelijk !
 
Zo leg ik stilletjes aan een mooie wintervoorraad aan !

In de kelder staan nu al potten  piccalilly, gedroogde champignons, tomatensaus, meerdere verschillende confituren, tomatenketchup, mirabellenchutney; en er zal zeker nog meer volgen.

Hier liggen in de keuken nog een aantal rode bieten te wachten om verwerkt te worden. Dit verwerk ik deze week en het recept volgt !

Tot een volgende keer !!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten