zaterdag 10 augustus 2013

maken van Italiaanse tomatensaus en picalilli - wintervoorraad

Het is nu een tijdje geleden dat mijn blog is bijgevuld, maar vandaag beslist om enkel de blog te gebruiken voor recepten, bereidingen, experimenteren met eten... van brood bakken tot maken van sauzen, gerechten, inleggen van groenten en fruit enz...

Deze week lekkere Italiaanse sugo gemaakt, dit is een tomatensaus die gebruikt wordt bij pasta, bij vlees- en eiergerechten, waar een goede smaak in zit !

Vertrekkende van verse tomaten, selder, look, ajuin, alles grof snijden en in een hele grote ketel eerst koken en dan laten pruttelen meerdere uren, dan wordt alles gemixt, en nog eens door een zeef gestoken of passevitte gedraaid, terug op kookpunt brengen en heet in gesteriliseerde flessen en potten doen, onmiddellijk dichtdraaien.

Tip : steriliseren van potten en flessen : warm uitspoelen, en 10 minuten in een oven plaatsen van 120 °, voorzichtig uithalen, juist voor gebruik, en onmiddellijk vullen, en onmiddellijk dichtschroeven, etiket op plaatsen en in een frisse donkere plaats (kelder) bewaren.

Bij gebruik kan men er nu basilicum blaadjes (pasta al sugo)  bijvoegen, of gehakt voor een goede "al ragu" saus, ook bij vleesgerechten kan deze lekkere sugo gebruikt. Ik eet die het liefst gewoon met basilicumblaadjes in over een portie zelfgemaakte pasta ! en dan de zon erbij en een goed glas rode wijn ! hemels !


 
 
 
 
Vandaag een nieuw recept uitgeprobeerd : maken van picalilli !! iedereen kent de pot pickles, waarom niet zelf uitproberen.
 
Nodig : groenten, courgettes, ajuin, boontjes, bloem, curcumapoeder, mosterdpoeder, kruidenazijn
 
De groenten worden gekuist, klein gesneden en in water gelegd die aangevuld is met veel zout, 24 uur laten staan, alles afspoelen, dan de groenten 2 min. blancheren, afgieten, afspoelen met koud water.
Meng : 2 lepels bloem, 1 lepel curcuma, 225 gr. cristalisé suiker, 75 cl kruidenazijn, alles mengen en aan de kook brengen, dan 15 minuten laten suddderen, af en toe roeren, groentjes bijvoegen en laten opkoken, goed omroeren en onmiddellijk de gesteriliseerde bokalen opvullen en dichtdraaien en voilà de picalilli is klaar.
Nu wel 1 volle maand laten rusten in een koele donkere plaats, jammer nog zo lang wachten om te proeven, bewaartijd : 6 maand.
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

2 opmerkingen: