maandag 12 augustus 2013

Lekkere tiramisu en verse perentaart van de hand van Luc

Vandaag is het bakdag :
2 broden van mijn hand, zesgranen meel vermengd met croc meel, lekkere luchtig bruine broden.

Ook Luc staat in de keuken voor het maken van een lekkere tiramisu en verse perentaart.

Verse perentaart :
Deeg : 150 gr bloem, 60 gr basterdsuiker, 1 tl citroensap, 60 gr ongezouten koude boter in blokjes, 1 eierdooier

mascarponeroom :
125 gr mascarpone, 60 gr basterdsuiker, 1 ei, 1/4 tl vanille extract of 2 vanillestokjes, 1 el bloem, 2-3 el melk, volgens behoefte

4 rijpe peren
sap van 1/2 citroen, 45 geroosterde hazelnoten grof gehakt, 1 1/2 el basterdsuiker, 1 el abrikozenjam, 1 tl perenlikeur Poire William

Deeg : meng bloem, suiker, citroenrasp en snufje zout in een kom. werk de boter erdoor en de eidooiers, en 2-3 theelepels koud water en meng alles tot een los, samenhangend deeg hebt. Leg op een met bloem bestoven werkblad en kneed het deeg luchtig : voeg eventueel meer bloem bij. Zet in plastiekfolie gedraaid op koude plaats 30 minuten.

Oven verwarmen op 190 °C en vet een taartvorm van 23 cm doorsnede in. Bestuif werkblad licht met bloem en rol deeg uit tot groot genoeg voor taartvorm, bedek de deeg met vetvrij papier en vul het met een blindbakvulling. Bak 15 minuten en laat hem afkoelen, zet oven op 170 °c.

Meng mascarpone, suiker, ei, vanille, en bloem in keukenmachine, doe beetje melk bij indien nodig, schep de mascarponeroom in de deegbodem en strijk effen.

schil en halveer de peren, haal klokhuis uit en bestrijk de snijvakken met citroensap, leg ze met brede onderkant in de taartvorm, strooi er suiker overheen, bak de taart 45 minuten tot hij goudbruin is

verhit abrikozenjam en likeur met 2 eetlepels water in een steelpannetje. Laat het geheel al roerend 3-4 minuten zachtjes koken, zeef de jam en bestrijk de taart en doe de nootjes erop.





Daar er redelijk veel mascarpone over was kwam Luc op het idee om nog een tiramisu te maken
dit is een recept van mijn mama.

1/2 kg mascarpone op kamertemperatuur.
4 eierdooier mengen met 150 gram kristalis√©suiker en vanillesuiker tot een schuimige massa. Mascarpone bijvoegen beetje bij beetje en luchtig kloppen met kitchenaid tot een luchtige massa. Stijfgeklopt eiwit bijvoegen. Amaretto (naar eigen goesting) en een tas sterke koffie (Senseo strong) samengieten en de boudoire koekjes er efkens indompelen (1 doos van 175 gram)
dan de schaal vullen : mascarpone onderaan, koekjes verdelen over de schaal, bedekken met mascarponelaag, terug koekjes, afdekken met mascarponelaag en daarboven op cacaopoeder strooien, 1 nacht laten stijven, smakelijk !!







1 opmerking: