maandag 19 augustus 2013

Gemarineerde champignons, gemarineerde scampi

Vandaag krijgen jullie een recept van gemarineerde champignons en ook gemarineerde scampi, de zomer is nog lange niet gedaan !

Gemarineerde champignons

Benodigdheden : 1/4 liter olijfolie, 1/8 liter water, sap van 2 citroenen, 1 laurierblad, 6 peperkorrels, 1 theelepel zout, tijm, 2 geschilde tenen look, een bakje witte champignons,

Olijfolie, water, citroensap, laurier, peperkorrels, zout, tijm, en look in pan doen en op een laag vuur aan de kook brengen, 15 minuten zachtjes laten pruttelen, dan zeven, champignons kuisen en in 2 stukken snijden en in de marinade doen en even laten opkoken, de pot laten afkoelen. De champignons bewaren in de marinade in de frigo, 5 dagen houdbaar.
Wil je de champignons langer bewaren zodat je een wintervoorraad hebt : Op het moment dat je de champignons opkookt in de marinade, ze in gesteriliseerde (zie verder op mijn blog hoe dat moet) bokalen en onmiddellijk deksel toeschroeven, systeem confituur.

Deze champignons zijn op een Italiaanse wijze gemaakt, lekker voor bij de toespijs, lekker in een salade.

Gemarineerde scampi

voor 6 à 8 personen : Benodigdheden : 1,5 kg scampi (ontdooien en pel afdoen) 3 tenen look, 3 rode uien, 2 citroenen, 3 laurierblaadjes, 5 eetlepels fijngesneden peterselie -fijn gesnipperde dragon - olijfolie en peper en zout

Pel de scampi en verwijder het darmkanaal, bak de scampi 3 tot 4 minuten in weinig olijfolie en als die bijna klaar zijn doe er de fijngesnipperde look bij zonder te verbranden, peper en zout opdoen, laat uitlekken en afkoelen, snij de rode uien in hele fijne schijfjes, ook de citroenen (liefst onbespoten) in fijne plakjes.
Schikt de scampi, uien en citroenschijfjes in een schaal, strooi peterselie, dragon, laurierblaadjes erover. Breng nogmaals op smaak met peper en zout. Giet een fijn laagje olijfolie erover en laat 4 uur marineren.

Deze scampi zijn een goed gerecht voor bij de aperitief, maar eveneens als voorgerechtje.
Smakelijk !!

1 opmerking: